Meteoritt med widmanstättenstruktur
Widmanstättenstruktur i en jernmeteoritt funnet i Sør-Afrika i 1836. Meteoritten er utstilt i Staatliches Museum für Naturkunde Karlsruhe, Tyskland.

Widmanstättenstruktur er navn på en spesiell platestruktur i det indre av jernholdige meteoritter.

Faktaboks

Uttale
vˈidmanʃtˈetən-

Strukturen ble påvist av østerrikeren Alois von Widmanstätten (1753–1849) i cirka 1808 og består av plater utfelt på visse atomære plan i grunnmaterialet. Strukturen oppstår også i andre legeringer.

Widmanstättenstruktur dannes under avkjøling når materialet passerer en gitt temperatur avhengig av legeringens sammensetning. Ved denne temperaturen omordnes stablingen av atomer fra én krystallstruktur til en annen – en såkalt fasetransformasjon. Dette skjer ved utfelling av den nye fase som plater på foretrukne atomplan i moderfasen, for eksempel ferrittoktaederplan i austenitt i stål. Ved etsning av et plant snitt gjennom legeringen framtrer platene som nåler i et karakteristisk mønster.

Materialer som har en grov widmanstättenstruktur, er uønsket som teknisk brukte legeringer på grunn av dårlig duktilitet.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg