Viskoelastisitet vil si elastisitet som er mer eller mindre «treg» på grunn av indre friksjon (viskositet) i materialet når det deformeres.

Faktaboks

Uttale
vˈiskoelastisitˈet

Vulkanisert, ren naturgummi og en del syntetiske gummityper kan være nær fullkomment elastiske. Det vi si at de går raskt og fullstendig tilbake til sin opprinnelige form etter å ha vært deformert. Mange syntetiske gummityper er imidlertid mer viskoelastiske og trenger derfor lengre tid for å gå tilbake. Uvulkanisert gummi og mange termoplaster har til en viss grad også slike viskoelastiske egenskaper, men i tillegg kan det opptre flyt i dem (bevegelse i væsken). Dette gjør at de får varige deformasjoner og aldri går helt tilbake til den opprinnelige formen. Slike materialer kalles også elastoviskøse.

Andre utslag av viskoelastisitet er mekanisk relaksasjon, elastisk hysterese og varmeutvikling ved dynamiske påkjenninger, der deformasjonen av materialet ikke vil endre seg i takt med kraften, men henge noe etter. Deformasjonen kan da deles i én komponent som er i fase med kraften og én som er 90° ute av fase. Førstnevnte er den rent elastiske komponenten. Denne komponenten gir ikke noe energitap. Den tilsvarende komponenten av modulen kalles derfor lagringsmodulen. Sistnevnte er den rent viskøse komponenten som gir fullt energitap i form av varmeutviklingen, og denne komponenten kalles derfor tapsmodulen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg