vinstein

Strukturformel for vinstein
Vinstein
Av .

Vinstein er et salt som finnes løst i druesaft og i mange andre bær. Det brukes til fremstilling av vinsyre og i næringsmiddelindustrien, blant annet i bakepulver. Det selges også som hevemiddel under navnet kremortartari.

Faktaboks

også kjent som:

kremortartari, cremor tartari

Engelsk: cream of tartar

Tidligere hadde stoffet betydning som beisemiddel i fargeriene, og det ble også noe anvendt i medisinen.

Den kjemiske betegnelsen på vinstein er kaliumhydrogentartrat. Det er det sure (primære) kaliumsaltet av vinsyre, og den kjemiske formelen er (CHOHCOO)2KH.

Ved gjæring av drue- og bærsaft blir stoffet utskilt, fordi løseligheten avtar etter hvert som det dannes alkohol. Rå vinstein renses ved omkrystallisasjon og fås da som et hvitt, krystallinsk pulver, meget tungt løselig i kaldt vann og uløselig i alkohol.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg