Vibrasjonsvern er et elektronisk system som benyttes i ulike typer industrier for å beskytte roterende maskineri, også kalt roterende utstyr, mot skadelige vibrasjoner, som kan lede til havari med følgeskader.

Virkemåte

Maskinvernet leser kontinuerlig analoge signaler fra vibrasjonssensorer som er festet på det roterende utstyret, og omregner signalene til fysiske enheter som akselerasjon, hastighet og avstand. Maskinbeskyttelsen ivaretas ved at det roterende utstyret stanses automatisk dersom en eller flere av vibrasjonsmålingene overstiger de forhåndsinnstilte grenseverdiene i vibrasjonsvernet.

Eksempel på roterende maskineri kan være vannkraftaggregat på et vannkraftverk, eksportgasskompressor på en offshoreinstallasjon, dampturbin og generator i landbasert industri for kraftproduksjon eller en gassturbin brukt som fremdrift i et marinefartøy.

Felles for roterende utstyr som har vibrasjonsvern, er at de oppfyller ett eller flere av følgende egenskaper:

  • alvorlige konsekvenser ved havari
  • bearbeidet medier under høy trykk
  • høye temperaturer eller medier som er brennbare eller giftige dersom de slipper ut til atmosfæren
  • medfører alvorlige konsekvenser sikkerhetsmessig, driftsmessig og økonomisk ved havari

Enkelte vibrasjonsvern kan inneha mer avanserte funksjoner som kan hjelpe drift og vedlikeholdspersonell til å oppdage skadet eller feil på det roterende utstyret før det har oppstått et alvorlig vibrasjonsproblem. Dette gjøres typisk ved at kjente feilfrekvenser overvåkes, med langt lavere grenseverdier enn det verngrensene er satt til, slik at man varsles tidligere, og kan planlegge vedlikehold i god til før det har oppstått et problem som vil måtte kreve umiddelbar stans.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg