Verditakst er en verdivurdering av en eiendom/bolig, som foretas av en takstmann og som angir forventet salgsverdi eller markedsverdi.

Ved salg av bolig betegner verditakst den prisen selger normalt kan forvente i markedet.

Verditaksten bygger på statistiske data for blant annet standard, beliggenhet og salgspris for tilsvarende eiendommer/boliger i nærområdet, supplert med en enkel teknisk gjennomgang av eiendommen/boligen. I verditaksten settes det også en teknisk verdi på eiendommen/boligen og tomten. Det er den tekniske gjennomgangen, og fastsettelse av teknisk verdi, som skiller en verditakst fra en e-takst som foretas av en eiendomsmegler.

Verditaksten ligger ofte til grunn for lånetakst, som fastsettes som en andel (gjerne 70 eller 80 prosent) av verditaksten.

I bolighandelen fant man tidligere verditaksten og lånetaksten i samme takstdokument (verdi- og lånetakst), men dette dokumentet brukes i liten grad i dagens boligehandel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Maria Fremming

Hei, jeg lurer på om "verditakst" og "takstverdi" er det samme? Hvilket begrep bruker man når man snakker om eiendomsskatt?

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg