En verdi- og lånetakst er et takstdokument utarbeidet av en takstmann som angir to verdier på en eiendom/bolig: For det første en antatt markedsverdi (verditakst), og for det annet et forsiktig anslag over verdien (lånetakst). Verdi- og lånetaksten inneholder med andre ord to takster i ett dokument.

En verdi- og lånetakst skiller seg fra en tilstandsrapport i det grunnleggende formålet: Verdi- og lånetakster har som formål å fastsette verdien på en eiendom/bolig, mens tilstandsrapporter har som formål å beskrive en bygnings tekniske (i all hovedsak: fysiske) tilstand. Det er likevel en sammenheng mellom dokumenttypene ved at bygningens tekniske tilstand er ett av flere parametre som inngår ved fastsettelsen av bygningens verdi.

Tidligere ble verdi- og lånetakster mye benyttet ved omsetning av boliger. I dag er imidlertid dokumentet i stor grad erstattet av e-takst utarbeidet av en eiendomsmegler, og en boligsalgsrapport utarbeidet av en takstmann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg