Ventil er et stenge- og reguleringsorgan i et ventilasjonsanlegg. Det består av ramme og spjeld.

Faktaboks

Uttale
ventˈil
Etymologi
av latin ‘vind’

For regulering av tilført og avtrukket luft til ventilasjonskanalene benyttes tallerkenventiler, kontrollventiler, lamellventiler og diffusorer.

  • Tallerkenventilen består av en rund skive som kan skrus ut og inn.
  • Kontrollventilen er en tallerkenventil hvor motstanden over ventilen er relativt høy slik at man har bedre kontroll med luftmengdene.
  • Lamellventilen består av lameller, ofte både vertikale og horisontale, som kan vris slik at man styrer retningen av innblåsningsluften. Lamellventilen utføres også ofte med spjeld for regulering av luftmengden.

Spalteventil er en spalteformet ventil som monteres i vinduskarmer for tilførsel av uteluft til rommet. Spalteventilen er utstyrt med skyvespjeld. Klaffventilen består av ramme og et regulerbart klaffespjeld.

I senere tid har det også blitt vanlig å benytte forskjellig utformede dyser for å spre luften i ønsket retning. Disse gir en bedre innblanding i romluften uten å gi trekk, og kan derfor benyttes med lavere innblåsningstemperaturer. På den måten kan større kjøleeffekt oppnås.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg