Prinsippet for en diffusor. Pilen viser strømningsretningen, hvor trykket avtar etter hvert som tverrsnittet øker.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Diffusor er et rørstykke eller kanal utformet for å redusere hastigheten og øke trykket i en væske- eller gass-strøm. For luft med hastighet under lydens vil diffusorens tverrsnitt øke i strømningsretningen, men ved hastigheter over lydens vil tverrsnittet først avta for så å øke slik at minste tverrsnitt finnes der hvor lufthastigheten er lik lydens.

Faktaboks

Uttale
diffˈusor
Etymologi
av latin ‘spre’

En effektiv diffusor skal være utformet slik at den totale energi i strømningen er mest mulig bevart og ikke tapes i form av virveldannelser som gir varmeutvikling. Diffusorer brukes blant annet i luftinntaket til jetmotorer (se flymotor) og i vindtunneler. Se også dyse, som er et spredemunnstykke.

Diffusor er også navnet på innblåsningsventil i ventilasjonsanlegg, i hovedsak til innblåsning fra tak. Diffusoren gir god innblanding av den innblåste luften med romluften, slik at kastelengden kan holdes kort, og man unngår ubehagelig trekk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg