Varulv
Varulver skulle være spesielt farlige. Dette trykket fra 1500-tallet viser en mannlig varulv med et spedbarn i munnen. Rundt ham ligger det strødd kroppsdeler.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Varulv er ifølge folketroen et menneske i ulveham. Man mente at evnen til å iføre seg ulvehammen var medfødt, eller at ulvehammen var påtrollet så vedkommende var nødt til å være ulv en viss tid. Varulvene ble betraktet som meget rovgriske og farlige for folk og fe. Forestillingen om varulver er svært gammel og utbredt over store deler av Jorden. Den henger sammen med troen på sjeler i dyreham.

Faktaboks

Etymologi

av middelnedertysk warwulf; første ledd samme ord som norrønt verr, 'mann'

Varulven opptrer om natten og kan da rive i hjel og fortære dyr og mennesker, men blir igjen menneske om dagen. I noen tradisjoner er egenskapen medfødt, andre steder påført et menneske etter bitt av varulv. Omskapingen er oftest utenfor personens kontroll, gjerne under påvirkning av fullmånen. Sår som blir påført personen mens han er i ulveham, vil synes på mennesket og kan føre til avsløring. Rester av gjenkjennbare klesplagg mellom tennene kan også føre til avsløring.

Forestillingen om at mennesker tidvis ble omskapt i dyreham var grunnfestet i tidligere skolemedisin og rettsoppfatning. Tilstanden var kjent som lykantropi (av gresk lykos 'ulv' og anthropos 'menneske'). Fra Frankrike kjennes så sent som på 1500-tallet saker der loup-garous ble dømt og henrettet.

Varulvtradisjonen lever videre i vår tids skjønnlitteratur og film, og er i popularitet innenfor grøssersjangeren bare overgått av vampyrer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Berg, Arngeir og Jorfald, Øyvind S.: Bjørnen, ulven & reven i norsk folketro. Pantagruel forlag, 2011.
  • Bø, Olav: Trollmakter og godvette. Oslo: Samlaget, 1987. Les på nb.no

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg