Vannaktivitet er et mål på hvor mye vann som finnes i en matvare. I fuktige omgivelser vil tørre varer ta opp vann, omvendt vil vannholdige varer tørke i tørre omgivelser.

Faktaboks

Også kjent som

aw

Vannaktivitet er en viktig parameter som brukes ved vurdering av holdbarheten til matvarene. Lite vann, altså lav vannaktivitet, i en matvare forhindrer vekst av mikroorganismer som bakterier og muggsopp, som trenger en viss mengde vann for å vokse.

Vannaktivitet betegnes ofte med symbolet aw, der aw er definert som vanndamptrykket til varen dividert på vanndamptrykket til rent vann. Lettbedervelige næringsmidler skal ha en verdi på maksimum 0,90 ved pH på maksimum 4,5.

Det er aktuelt å måle aw i for eksempel bakevarer og spekevarer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg