valutakrise

Artikkelstart

Valutakrise er en økonomisk krise som oppstår når et land opplever kapitalflukt på grunn av mistillit til den økonomiske utviklingen.

Når store nok, eller mange nok, aktører ønsker å kvitte seg med landets valuta, blir det for mange tilbydere og for få som etterspør valutaen. Dette gjør at valutakursen går ned.

I første omgang kan en svekkelse av valutakursen unngås ved at sentralbanken kjøper egen valuta ved å bruke av sine valutareserver. Dette førstelinjeforsvaret begrenses imidlertid av valutareservenes størrelse.

Utviklingen er ofte selvforsterkende etter hvert som stadig flere investorer beslutter å flytte kapitalen sin ut av landet. Hvis det er sannsynlig at sentralbanken vil gå tom for valutareserver, blir det hastverk med å få vekslet om før valutakursen faller og investoren må ta et tap.

I en slik krisesituasjon er det ofte nødvendig med større strukturelle grep for å gjenopprette tilliten til landets økonomi, ofte med lån og rådgiverhjelp fra internasjonale organisasjoner som Det internasjonale pengefondet (IMF).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg