Valutakrise er en økonomisk krise som oppstår når et land opplever kapitalflukt på grunn av mistillit til den økonomiske utviklingen.

Når store nok, eller mange nok, aktører ønsker å kvitte seg med landets valuta, blir det for mange tilbydere og for få som etterspør valutaen. Dette gjør at valutakursen går ned.

I første omgang kan en svekkelse av valutakursen unngås ved at sentralbanken kjøper egen valuta ved å bruke av sine valutareserver. Dette førstelinjeforsvaret begrenses imidlertid av valutareservenes størrelse.

Utviklingen er ofte selvforsterkende etter hvert som stadig flere investorer beslutter å flytte kapitalen sin ut av landet. Hvis det er sannsynlig at sentralbanken vil gå tom for valutareserver, blir det hastverk med å få vekslet om før valutakursen faller og investoren må ta et tap.

I en slik krisesituasjon er det ofte nødvendig med større strukturelle grep for å gjenopprette tilliten til landets økonomi, ofte med lån og rådgiverhjelp fra internasjonale organisasjoner som Det internasjonale pengefondet (IMF).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg