Væpnede nøytralitetsforbund er avtaler som ble inngått mellom nordeuropeiske land på 1600- og 1700-tallet for å beskytte den nøytrale handel til sjøs, i første rekke rettet mot britisk kapervirksomhet. Det første væpnede nøytralitetsforbundet ble inngått mellom Danmark-Norge og Sverige i 1691 og fornyet 1693. I 1756 inngikk Danmark-Norge og Sverige et nytt slikt forbund. I 1780 ble det inngått et tredje nøytralitetsforbund som omfattet Danmark-Norge, Sverige, Preussen og Russland. Dette er det mest kjente. Det fjerde ble inngått mellom Danmark-Norge og Sverige i 1794 og det femte mellom Danmark-Norge, Sverige, Preussen og Russland i 1800.

Avtalene gikk ut på at nøytrale skip skulle ha fri adgang til krigførendes havner. Fiendtlig last, unntatt krigskontrabande, skulle være fri på nøytralt skip («fritt skip, fri last»); bare krigsmateriell skulle regnes som kontrabande. Videre spesifiserte avtalene at en blokade måtte være effektiv for å ha rettsvirkning, og at nøytrale skip i konvoi skulle være fritatt for visitasjon. Storbritannia gikk med på enkelte av kravene i 1801, og ved Parisdeklarasjonen av 1856 ble en rekke av dem traktatmessig fastslått.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg