krigskontrabande

Artikkelstart

Krigskontrabande er last som tilføres en krigførende makt på nøytrale skip i strid med forbud fra den annen krigførende, for eksempel ved å bryte eller forsøke å bryte en blokade. Folkeretten anerkjenner slike forbud som et legalt middel i krigføringen, rettet mot fiendens forsyning og dermed dennes stridsevne. Forbudene kan håndheves ved visitasjon og eventuell oppbringelse av skip som mistenkes for å føre krigskontrabande.

Absolutt krigskontrabande er våpen og annet som bare tjener krigføringen; dette kan konfiskeres. Betinget krigskontrabande er annet gods som kan tjene militære formål, for eksempel mat og metaller. Dette kan bare beslaglegges dersom det i det enkelte tilfelle er bestemt for fiendens regjering eller militære styrker (se priseloven av 2. mai 1947).

De krigførende partene må på forhånd ha kunngjort en liste over hvilke varer som anses som kontrabande. Listen må være spesifisert og kan ikke inneholde religiøse gjenstander, sanitetsutstyr, mat og andre viktige forsyninger til sivilbefolkningen, objekter som er beregnet på krigsfanger eller andre objekter som etter avtale er fritatt for beslagleggelse. Dersom det er overveiende sannsynlig at slike forsyninger vil komme de væpnede styrker til gode direkte eller indirekte, kan de likevel stoppes. I slike tilfeller bør det av humanitære hensyn vurderes om rene sanitetsforsyninger uansett skal tillates.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg