utjevning (geodesi)

Artikkelstart

Utjevning er en beregning av én eller et sett av søkte størrelser når det er gjort flere målinger enn hva som er nødvendig for å bestemme størrelsen(e) entydig. Utjevning utføres etter visse prinsipper, for eksempel minste kvadraters metode, slik at de(n) beregnede størrelsen(e) etter utjevningen får entydig(e) og etter visse kriterier optimal(e) verdi(er).

Vekt

De enkelte observasjoner eller avledede størrelser gis vekt etter vedkommende størrelses nøyaktighet, noe som vil påvirke den aktuelle observasjons innflytelse på resultatet av en beregning. Man skiller mellom to tilfeller:

  1. Uavhengige størrelser (observasjoner), hvor vekten settes omvendt proporsjonal med kvadratet av størrelsens standardavvik: p = c/s2, der s er standardavviket og c er en vilkårlig konstant (se fordeling).
  2. Avhengige (korrelerte) størrelser (observasjoner). I dette tilfelle uttrykkes vektene ved en kvadratisk matrise (vektmatrise).

Fri utjevning

En fri utjevning er en matematisk metode for feilfordeling i et nettverk av målepunkter. Nettet tilpasses tilnærmingskoordinater for noen eller alle punkter på en måte som tilsvarer Helmerttransformasjonen. Da beholder nettet sin form. Når alle punktene benyttes i utjevningen finnes den indre nøyaktigheten for nettet, det vil si hvor godt observasjonene i nettet kontrollerer hverandre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg