ulmebrann

En varm lampe falt ned i sengen og startet en ulmebrann i skumplastmadrassen og sengetøyet. Bildet ble tatt etter at brannen var slokket.
.

Artikkelstart

Ulmebrann er en brann med forbrenning i et fast materiale uten flamme og uten utsendelse av lys fra forbrenningssonen. Det skilles mellom to hovedtyper branner: ulme- og glødebrann er den ene, og flammebrann er den andre. Sammenlignet med flammebrann er ulmebrann en svært langsom forbrenningsprosess som bare kan foregå i faste stoffer. Ved ulmebrann skjer forbrenningen direkte i det faste stoffet.

Glødebrann er omtrent det samme som en ulmebrann. Forskjellen er at forbrenningen ved glødebrann skjer ved så høy temperatur at overflatematerialet gløder eller lyser.

Brannforløp

Ulmebrann produserer både varme og røyk. Fordi temperaturen er relativt lav, skjer forbrenningen hovedsakelig ufullstendig. Forbrenningsprosessen er så langsom at varmen sprer seg bort fra forbrenningssonen før forbrenningsområdet blir særlig varmt. Røyken som produseres er ganske kald, og blander seg derfor fort med luft og blir tynn. Røyken er gjerne gråaktig eller grågul og lukter ofte surt.

Brann kan starte som en ulmebrann og utvikle seg videre til en flammebrann. Når ulmingen har sørget for tilstrekkelig oppvarming og høy nok temperatur, vil det kunne skje spalting av brenselet til brennbare gasser som kan brenne med flamme.

For å påvirke en glødebrann kan vi for eksempel oppnå flammer ved å bruke en peisblåser, eller vi kan puste på glørne i et sluknende bål.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg