Skogtrekantspinner, Hyptiotes paradoxus

Skogtrekantspinner er den eneste arten av trekantspinnere som finnes naturlig i Norge.

Trekantspinnere er en familie Uloboridae i ordenen edderkopper. Det er beskrevet 337 arter, og de finnes over hele verden, unntatt svært kalde og tørre områder. I Norge finnes bare én art naturlig (skogtrekantspinner), mens en annen art er innført og påtreffes hovedsakelig i drivhus spredt over hele landet (drivhustrekantspinner).

Beskrivelse

Kroppslengden ligger mellom 3 og 6 millimeter. De har gode kamuflasjefarger og kjennes først og fremst på sin spesielle øyestilling. De ytterste øynene i den fremste rekken er plassert langt unna de ytterste i bakre rekke. Et annet kjennetegn for familien er tilstedeværelse av et spinnfelt, cribellum, på undersiden foran spinnvortene og at de har calamistrum, det vil si en kamlignende rekke av tettsittende hår på det bakerste beinparets nest siste ledd. Dette leddet er bøyd når det betraktes fra siden.

Jakt

Trekantspinnerne mangler giftkjertler. De lager et trekantet nett der edderkoppen holder den ene delen fast med beina. Når et bytte går i nettet, løsner edderkoppen grepet med den følge at byttet snører seg inn i de løse trådene. Edderkoppen spinner så byttet inn i et hylster av silke og dekker det med oppgulpede fordøyelsesenzymer før den begynner å spise.

Norske arter

Skogtrekantspinner Hyptiotes paradoxus er Norges eneste naturlig forekommende trekantspinner. Den kan finnes fra begynnelsen av mai til midten av oktober. Utbredelsesområdet er langs Oslofjorden sørover til Gjerstad i Agder. Det foreligger dessuten et par funn fra Sørvestlandet.

Drivhustrekantspinner Uloborus plumipes er innført til Norge og finnes spredt, innendørs gjennom hele året, særlig i drivhus. Den er påvist over det meste av landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg