Skogtrekantspinner, Hyptiotes paradoxus

Skogtrekantspinner er en edderkoppart i familien trekantspinnere (Uloboridae). Den er meget lettkjennelig, blant annet på den karakteristiske øyenstillingen, der de ytterste øynene i bakerste rekke står på en kjegleformet forhøyning. Forkroppen er bred med tett behåring, og beina er korte og kraftige. Hunnens kropp er i profil trekantet på grunn av en forhøyning av fremre del av bakkroppen. Hannen har en mer sylindrisk bakkropp og svært store palper. Fargen er broket i ulike gråbrune toner, som iblant kan være iblandet hvite og svarte partier. Lengde: hannen 3–4 millimeter, hunnen 5–6 millimeter.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Hyptiotes paradoxus
Beskrevet av
(C. L. Koch, 1834)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Arten spinner et loddrett, trekantet nett mellom de nedre, visne grenene i granskog. Fargen kamuflerer den godt mot grankvistene. Arten er sjelden i Norge og er bare funnet langs Oslofjorden sør til Gjerstad i Agder. Dessuten er det rapportert et par funn fra Sørvestlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Hyptiotes paradoxus
Tidligere vitenskapelig navn
Hyptiotes paradoxsus
Artsdatabanken-ID
125271
GBIF-ID
2142533

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg