Transportprosesser er prosesser der masse og energi beveger seg inn i eller ut av et fysisk system, eller fra ett område av systemet til et annet. Slike forflytninger skjer når ulike deler av systemet har forskjellige fysiske egenskaper, eller når systemet er i kontakt med omgivelser som har andre fysiske egenskaper. For et isolert system vil transportprosessene føre systemet mot en likevektstilstand der det har samme egenskaper overalt.

De viktigste transportprosessene er diffusjon, energitransport på grunn av temperaturforskjell (varme) og overføring av bevegelsesmengde i en retning som står normalt på strømningshastigheten (viskositet). Transportegenskapene til et fysisk system kan karakteriseres ved tre konstanter: diffusjonskoeffisienten, den termiske ledningsevnen og viskositetskoeffisienten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg