Tostegskontrakt er en kontrakt mellom byggherre og leverandør der den første delen omfatter bearbeiding av valgt konsept og den andre delen eventuelt omfatter en totalentreprise.

En tostegskontrakt innebærer at leverandøren deltar i bearbeiding av valgt konsept som steg en. I steg en er leverandøren rådgiver for byggherren.

Hvis både byggherren og leverandøren ønsker, kan de fortsette videre til steg to ved å inngå en totalentreprisekontrakt om detaljprosjektering og produksjon.

Steg en – utvikling av prosjekt

I steg en utvikler byggherren og leverandøren prosjektet sammen. Leverandøren får gjerne betalt for rådgivingen, for eksempel med prisformatet regningsarbeid. Leverandøren får ikke betalt for å utarbeide tilbudet for steg to.

Det er en milepæl etter steg en der begge parter må ønske å gå videre i en totalentreprise. Begge partene har mulighet til å avslutte etter steg en.

Steg to – totalentreprise

Hvis partene går videre til steg to inngår de en totalentreprise. Steg to omfatter både detaljprosjektering og bygging. I kontrakten for steg to kan partene bruke fikssum, sumkontrakt eller regningsarbeid.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Kolltveit, B. J., Lereim, J. & Reve, T. (2009). Prosjekt – organisering, ledelse og gjennomføring. 3. utg. Oslo: Universitetsforlaget.
  • Lædre, O., 2006. Valg av kontraktstrategi i bygg- og anleggsprosjekt, Trondheim: NTNU, Institutt for bygg, anlegg og transport.
  • Rolstadås, A., Olsson, N., Johansen, A. & Langlo, J. A. (2020). Praktisk prosjektledelse – fra idé til gevinst. 2. utgave. Trondheim: Fagbokforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg