Topoisomerase er et enzym som gjør DNA mer eller mindre kveilet. Denne funksjonen er spesielt viktig når DNA skal kopieres.

DNA-kveiling

DNA består av to sukkerfosfatryggrader med baser som danner en dobbelspiral (se DNA). Når DNA skal kopieres (DNA-replikasjon) eller avleses (transkripsjon) vil enzymet helikase bryte bindingene mellom basene og dermed åpne spiralen. Dette fører til tettere kveiling foran og bak punktet hvor DNA-et åpnes. Dette kan illustreres om man fester midtpunktet til en tråd på et dørhåndtak og tvinner de to endene for så å prøve å dra de to endene fra hverandre. Den delen som er tvunnet vil da bli tettere kveilet jo lengre fra hverandre man skiller de to trådene man holder.

Om DNA-et blir kveilet for mye, heter det at DNA-et er under stress, og det trengs mekanismer for å frigjøre stresset. Topoisomeraser frigjør stress ved å bryte bindingene i sukkerfosfatryggraden i DNA. Det skilles mellom to typer topoisomeraser som har forskjellige metoder på å frigjøre stress i DNA-et.

Topoisomerase type I

Topoisomerase type I kutter én enkel sukkerfosfatryggrad. Ved å kutte en enkel del av DNA-heliksen kan DNA-et tvinne seg tilbake til en mer avslappet tilstand uten bruk av energi (passiv prosess). Topoisomerase type 1 vil etter å ha frigitt en del av kveilingen, lime sammen igjen den kuttede sukkerfosfatryggraden.

Topoisomerase type II

Topoisomerase type II kutter begge sukkerfosfatryggradene ved bruk av energi (ATP). Topoisomerase type II har mulighet til både å redusere graden av kveiling og øke graden av kveiling. Til dette brukes ATP.

Topoisomerase type II er spesielt viktig i kopiering av sirkulært DNA (for eksempel i bakterier). Etter kopiering vil de to kopiene være tvunnet sammen. Topoisomerase II binder et sirkulært DNA, for så å bryte det tvers over. Det andre sirkulære DNA-et har da muligheten til å bli sluppet fri gjennom åpningen før topoisomerase type II limer sammen igjen DNA som er brutt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg