Store norske leksikon

Tofaktorautentisering betyr at man benytter to faktorer (bevis) for å bekrefte identitet ved pålogging. De to faktorene er vanligvis noe du vet, for eksempel et passordet, og noe du har, for eksempel en app på en mobiltelefon.

BankID er et typisk eksempel på en tjeneste med tofaktorautentisering. I 2022 ble tjenesten endret slik at man bruker en app på telefonen i kombinasjon med et passord.

Store norske leksikon
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Tofaktorautentisering er en form for autentisering der man benytter to autentiseringsmetoder i kombinasjon. Tofaktorautentisering gir høyere sikkerhet når man skal bekrefte identitet ved pålogging.

Faktaboks

Også kjent som

two-factor authentication, 2FA, two-step verification, 2-step verification, totrinnsbekreftelse, dobbel autentisering

Tofaktorautentisering benytter to av følgende tre hovedmetoder:

Det mest vanlige er å kombinere noe man vet med noe man har, da innsamling og verifisering av biometriske data kan være vanskelig, for eksempel ved opprettelse av en ny brukerkonto. Kombinasjon av noe man vet og noe man har, er for eksempel en kodegenerator og et passord, eller en engangskode tilsendt på tekstmelding sammen med et passord.

Tofaktorautentisering gir vesentlig økt sikkerhet: Det er langt vanskeligere for en utenforstående å få tak i både en fysisk gjenstand og et passord, enn bare et passord.

En stor andel tjenester tilbyr i dag tofaktorautentisering, men det er ikke alltid et krav. På grunn av økt teknisk kompleksitet for brukeren er det i mange tjenester valgfritt å aktivere dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg