Annuitetslån

Figur 1: Illustrasjon av hvor stor andel av terminbeløpet som er henholdsvis rente og avdrag gjennom nedbetalingstiden av et annuitetslån.

Av .
Lisens: CC BY 4.0

Terminbeløp er beløpet en låntaker må betale til långiver hver betalingstermin. Det består av rente, avdrag og termingebyrer. Termin er et annet ord for tidsperiode.

Terminbeløpets størrelse bestemmes av lånets størrelse, renten på lånet, gebyrer, nedbetalingstiden og nedbetalingsmåten.

En termin for nedbetaling for lån er typisk hver måned, men det kan også avtales kvartalsvise, halvårlige eller årlige terminer.

Terminbeløpet vil reflektere lånets effektive rente, det vil si lånets kostnad etter at omkostninger og renters rente er lagt til.

Annuitetslån og serielån

Serielån
Figur 2: Illustrasjon av hvor stor andel av terminbeløpet som er henholdsvis rente og avdrag gjennom nedbetalingstiden for et serielån. Terminbeløpet blir mindre over tid.
Av .

Et nedbetalingslån kan betales ned på to måter. Et annuitetslån innebærer at lånet tilbakebetales med faste terminbeløp. Det vil si at summen av avdrag og rente holdes konstant fra termin til termin. Ved begynnelsen av avdragsperioden er avdragsdelen av terminbeløpet lav og renteandelen høy. Utover i låneperioden vil avdragsdelen øke og rentedelen reduseres. Dersom renten ikke endrer seg i løpet av låneperioden, vil ikke terminbeløpet endre seg i løpet av nedbetalingstiden. Dette er illustrert i Figur 1.

Et serielån betyr at avdragsdelen av terminbeløpet holdes konstant. Dersom renten ikke endrer seg i løpet av låneperioden, vil rentedelen av terminbeløpet og dermed også terminbeløpet bli lavere for hver termin. Dette er illustrert i Figur 2.

Den totale rentekostnaden vil være lavere ved serielån enn et tilsvarende annuitetslån fordi en betaler større avdrag i begynnelsen av låneperioden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg