Terminbeløp er beløpet en låntaker må betale til långiver hver betalingstermin, og består av rente, avdrag og termingebyrer. Termin er et annet ord for tidsperiode.

Terminbeløpets størrelse bestemmes av lånets størrelse, renten på lånet, gebyrer, nedbetalingstiden og nedbetalingsmåten.

En termin for nedbetaling for lån er typisk hver måned, men det kan også avtales kvartalsvise, halvårlige eller årlige terminer.

Terminbeløpet vil reflektere lånets effektive rente, det vil si lånets kostnad etter at omkostninger og renters rente er lagt til.

Et nedbetalingslån kan betales ned på to måter. Et annuitetslån innebærer at lånet tilbakebetales med faste terminbeløp. Det vil si at summen av avdrag og rente holdes konstant fra termin til termin. Ved begynnelsen av avdragsperioden er avdragsdelen av terminbeløpet lav og renteandelen høy. Utover i låneperioden vil avdragsdelen øke og rentedelen reduseres. Dersom renten ikke endrer seg i løpet av låneperioden, vil ikke terminbeløpet endre seg i løpet av nedbetalingstiden.

Et serielån betyr at avdragsdelen av terminbeløpet holdes konstant. Dersom renten ikke endrer seg i løpet av låneperioden, vil rentedelen av terminbeløpet, og dermed også terminbeløpet, bli lavere for hver termin. Den totale kostnaden vil være lavere ved serielån enn et tilsvarende annuitetslån fordi en betaler større avdrag i begynnelsen av låneperioden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.