terminbeløp

Artikkelstart

Terminbeløp er beløpet en låntaker må betale til långiver hver betalingstermin. Det består av rente, avdrag og termingebyrer. Termin er et annet ord for tidsperiode.

Terminbeløpets størrelse bestemmes av lånets størrelse, renten på lånet, gebyrer, nedbetalingstiden og nedbetalingsmåten.

En termin for nedbetaling for lån er typisk hver måned, men det kan også avtales kvartalsvise, halvårlige eller årlige terminer.

Terminbeløpet vil reflektere lånets effektive rente, det vil si lånets kostnad etter at omkostninger og renters rente er lagt til.

Annuitetslån og serielån

Et nedbetalingslån kan betales ned på to måter. Et annuitetslån innebærer at lånet tilbakebetales med faste terminbeløp. Det vil si at summen av avdrag og rente holdes konstant fra termin til termin. Ved begynnelsen av avdragsperioden er avdragsdelen av terminbeløpet lav og renteandelen høy. Utover i låneperioden vil avdragsdelen øke og rentedelen reduseres. Dersom renten ikke endrer seg i løpet av låneperioden, vil ikke terminbeløpet endre seg i løpet av nedbetalingstiden.

Et serielån betyr at avdragsdelen av terminbeløpet holdes konstant. Dersom renten ikke endrer seg i løpet av låneperioden, vil rentedelen av terminbeløpet og dermed også terminbeløpet bli lavere for hver termin.

Den totale rentekostnaden vil være lavere ved serielån enn et tilsvarende annuitetslån fordi en betaler større avdrag i begynnelsen av låneperioden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg