Tellurometer er et instrument som tidligere er blitt brukt i geodesien for elektronisk avstandsmåling med høy nøyaktighet. Tellurometeret benytter mikrobølger som bærebølge. Avstanden avledes av den tid et signal bruker fra sender til mottaker. Den første prototypen ble utviklet av den sørafrikanske ingeniøren Trevor Lloyd Wadley i 1952.

Faktaboks

Uttale
telluromˈeter
Etymologi
av Tellus og -meter

Fordelen med et mikrobølgeinstrument sammenlignet med elektro-optiske avstandsmålere er at de relativt langbølgede signalene trenger gjennom tåke, regn og andre hindringer i målelinjen. På den annen side representerer kjennskap til luftfuktigheten langs hele målelinjen en kritisk faktor for å kunne bestemme forplantningshastigheten til mikrobølger.

Tellurometre kunne ha rekkevidde på opptil 150 kilometer, og ble benyttet for å måle lange avstander i geodetiske nett. Det ble gjort vellykkede forsøk på å måle avstander mellom punkter i Sør-Norge og Danmark under spesielle atmosfæriske forhold med egnede refraksjonsbetingelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg