I gammel tid ble trebrikker eller brødleiver brukt som underlag for maten ved måltidene. Tallerkener med fordypning kom ikke i bruk før på 1400-tallet, og ble alminnelig først langt senere. De eldste tallerkener har bred, flat fane og ganske liten fordypning. Materialet var helst tre, men sølv og særlig tinn var vanligst hos de høyere klasser. Dype tallerkener kjennes først fra utpå 1600-tallet. Tidligere drakk man som regel suppen av skåler. På 1700-tallet overtok fajanse, porselen og steintøy som det dominerende materiale. Da tinn- og sølvtallerkener lett får riper, ble de etter hvert brukt som dekketallerkener, ofte med en brikke i bunnen.

I våre dager anvendes også de nye kunststoffer til tallerkener, men fremdeles dominerer det dekorerte keramiske materiale våre spisebord.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.