tallerken

Dyp tallerken i porselen og håndmalt stråmønster dekor i underglasur, utført ved Kongelig Dansk omkring år 1800.

Tallerken er en forholdsvis flat skive til å spise av. Nå lages de oftest av porselen eller andre keramiske materialer. I gammel tid ble trebrikker eller brødleiver brukt som underlag for maten ved måltidene. Tallerkener med fordypning kom ikke i bruk før på 1400-tallet, og de ble alminnelige først langt senere. De eldste tallerkener har bred, flat fane og ganske liten fordypning. Materialet var helst tre, mens tinn var vanlig hos de høyere klasser.

Faktaboks

uttale:
tallˈerken
etymologi:
middelnedertysk, diminutiv av fransk ‘forskjærfat’

Dype tallerkener kjennes først fra utpå 1600-tallet. Tidligere drakk man som regel suppen av skåler. På 1700-tallet overtok fajanse, porselen og steintøy som det dominerende materiale. Siden tinntallerkener lett får riper, ble de etter hvert brukt som dekketallerkener, ofte med en brikke i bunnen.

Under funksjonalismen i 1930-årene og etterpå er både tallerkener og annet kjøkkentøy blitt standardisert for å passe i skap og oppvaskmaskiner. I tillegg er de keramiske materialene blitt utbedret for å tåle kraftigere slitasje.

I våre dager anvendes også nye kunststoffer til tallerkener, men fremdeles er det keramiske materialer som dominerer spisebordet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg