Tallerken er en forholdsvis flat skive til å spise av. Nå lages de oftest av porselen eller andre keramiske materialer. I gammel tid ble trebrikker eller brødleiver brukt som underlag for maten ved måltidene. Tallerkener med fordypning kom ikke i bruk før på 1400-tallet, og de ble alminnelige først langt senere. De eldste tallerkener har bred, flat fane og ganske liten fordypning. Materialet var helst tre, mens tinn var vanlig hos de høyere klasser.

Dype tallerkener kjennes først fra utpå 1600-tallet. Tidligere drakk man som regel suppen av skåler. På 1700-tallet overtok fajanse, porselen og steintøy som det dominerende materiale. Siden tinntallerkener lett får riper, ble de etter hvert brukt som dekketallerkener, ofte med en brikke i bunnen.

Under funksjonalismen i 1930-årene og etterpå er både tallerkener og annet kjøkkentøy blitt standardisert for å passe i skap og oppvaskmaskiner. I tillegg er de keramiske materialene blitt utbedret for å bedre tåle kraftigere slitasje.

I våre dager anvendes også nye kunststoffer til tallerkener, men fremdeles er det keramiske materialer som dominerer våre spisebord.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.