svømmekrabber

Stor eller vanlig svømmekrabbe, Liocarcinus depurator. Skjoldet er gjerne 40–50 millimeter bredt. Krabben på bildet har en skjoldbredde på 43 mm.

Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Svømmekrabber er en gruppe krabber. De utgjør en egen slekt, Liocarcinus, i familien Portunidae.

Svømmekrabbene (tidligere kjent under slekten Polybius) hører til samme familie som strandkrabber i slekten Carcinus. Hos svømmekrabbene blir ryggskjoldet 2 – 5 cm bredt. Karakteristisk for artene er at ytterste ledd på 5te par føtter er brede og flate svømmeredskaper. Det gjør dem til dyktige svømmere som kan fange og spise andre dyr i vannmassene. De er kjent som glupske rovdyr. De kan til og med fange små fisk.

Forekomst

Det finnes seks arter av svømmekrabber langs kysten av Norge. De vanligste er liten og stor svømmekrabbe, samt rettsnutet svømmejkrabbe.

Liten svømmekrabbe, Liocarcinus pusillus, lever i fjæra og ned til 100 m dyp langs kysten av Vestlandet opp til Trondheimsfjorden. Den foretrekker bunn med fin grus. Skjoldet er vanligvis ikke bredere enn 20 mm. En annen art er stor eller vanlig svømmekrabbe, Liocarcinus depurator, som er 40 – 50 millimeter bred over skjoldet, og utbredt helt til Nordland. Den kan ofte sees på grunt vann med sandbunn. Begge artene er rødbrune av farge.

Litteratur

  • Christiansen, M.E. Crustacea, Decapoda, tifotkreps. 72 sider. Universitetsforlaget, Oslo. (1972).
  • Moen, S. & Svensen, E. Dyreliv i havet. 5. utgave. 768 sider. Kom forlag. (2008).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg