Liocarcinus_Depurator

Stor eller vanlig svømmekrabbe, Liocarcinus depurator. Skjoldet er gjerne 40–50 millimeter bredt. Krabben på bildet har en skjoldbredde på 43 mm.

Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 4.0

Svømmekrabber er en gruppe krabber. De utgjør en egen slekt, Liocarcinus, i familien Portunidae.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Portunidae

Svømmekrabbene (tidligere kjent under slekten Polybius) hører til samme familie som strandkrabber i slekten Carcinus. Hos svømmekrabbene blir ryggskjoldet 2–5 cm bredt. Karakteristisk for artene er at ytterste ledd på femte par føtter er brede og flate svømmeredskaper. Det gjør dem til dyktige svømmere som kan fange og spise andre dyr i vannmassene. De er kjent som glupske rovdyr. De kan til og med fange små fisk.

Forekomst

Det finnes seks arter av svømmekrabber langs kysten av Norge. De vanligste er liten og stor svømmekrabbe, samt rettsnutet svømmekrabbe.

Liten svømmekrabbe, Liocarcinus pusillus, lever i fjæra og ned til 100 meters dyp langs kysten av Vestlandet opp til Trondheimsfjorden. Den foretrekker bunn med fin grus. Skjoldet er vanligvis ikke bredere enn 20 mm. En annen art er stor eller vanlig svømmekrabbe, Liocarcinus depurator, som er 40–50 millimeter bred over skjoldet, og utbredt helt til Nordland. Den kan ofte sees på grunt vann med sandbunn. Begge artene er rødbrune av farge.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Christiansen, M.E. Crustacea, Decapoda, tifotkreps. 72 sider. Universitetsforlaget, Oslo. (1972).
  • Moen, S. & Svensen, E. Dyreliv i havet. 5. utgave. 768 sider. Kom forlag. (2008).

Faktaboks

svømmekrabber
Portunidae
Artsdatabanken-ID
16647
GBIF-ID
4555

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg