sterktroende

Artikkelstart

Sterktroende er en kristen sekt som sto i opposisjon til haugianerne. Den vokste fram på Sørvestlandet på midten av 1800-tallet og ble ledet av Knud Spødervold (1791-1848), bondesønn fra Bjerkreim. Han var kjent for sine store bibelkunnskaper. I 1848 ga han ut en bok, på folkemunne kalt «Knudabogjæ», der han gjorde rede for sitt syn.

Spødervold kritiserte Hans Nielsen Hauge for å være for opptatt av gjerningene. Spødervold betonte troen og rettferdiggjørelsen i stedet for boten og helliggjørelsen og hevdet at «det er umulig for et Guds barn å falle ut av sin nådestand».

De sterktoende har blitt oppfattet som strenge og i tillegg ekskluderende mot de som står utenfor. De holder seg til eldre kirkeskikk og salmer.

Retningen eksisterer fremdeles i Kristiansand og i Egersundsområdet, under det offisielle navnet Samfundet, men er splittet i flere retninger. En av retningene ble kalt «lomelendinger» etter sin leder i 1880-årene, Bernt B. Lomeland. En annen retning er «perane» etter Per Gravdal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg