Tegning av ulike stavbakterier
Stavbakterier er formet som en stav. De kan være en enkelt stavbakterie eller flere bakterieceller sammen i en kjede. Noen er også litt bøyd som et komma.
Tegning av ulike stavbakterier
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Staver er bakterier som er formet som en sylinder eller stav.

Faktaboks

Etymologi

av latinsk Bacillus, ‘stav’

Også kjent som

stavbakterier

Formen til bakterier er en egenskap som kan brukes til å klassifisere dem når de undersøkes i mikroskop. I tillegg til staver, finnes det runde bakterier (kokker) og skrueformede bakterier (spiriller).

Variasjoner

Stavene varierer i lengde mellom ulike bakteriearter. Stavbakteriene kan være en enkelt stavbakterie eller to eller flere sammen i kjede. Tarmbakterien Escherichia coli er et eksempel på en enkel stavbakterie. Hos noen arter holder cellene sammen etter at de har delt seg og danner lange kjeder. Stavene hos noen arter er svakt bøyde som et komma. Kolerabakterien Vibrio cholerae har denne formen.

Selv om mange bakterieslekter har stavformete celler, er det bare en bestemt slekt som har fått navnet Bacillus. Det er også vanlig på norsk å omtale bakterier generelt som basiller, men det betyr ikke nødvendigvis at den omtalte bakterien er stavformet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg