spoiler

Av .
Lisens: CC BY 2.0
På biler kan en spoiler være et nedsenket skjørt under støtfangeren foran, eller ta form som en vinge på bakluken, slik som på denne sportsbilen.
Av /Pixabay.

Artikkelstart

En spoiler er en innretning eller et vedheng som skal endre en gjenstands aerodynamiske egenskaper.

Spoiler på bil

På biler kan en spoiler være et nedsenket skjørt under støtfanger foran, eller ta form som en vinge på bakluke.

En spoiler på bil endrer de aerodynamiske egenskapene på kjøretøyet, ved å presse bilen mot bakken ved høyere fart, og kan dermed øke farten mer enn om den ikke hadde spoilere montert. Jo høyere fart, jo bedre effekt av spoileren.

Spoiler innen luftfart

Innen luftfart er spoiler en anordning som reduserer løftet på et fly på en kontrollert måte. Som regel er spoilere plater på oversiden av vingene, og som ved å felles opp presser flyet ned, og skaper med det en kontrollert steileeffekt (stall). På den måten reduseres høyden på vingeseksjonen.

Spoilere er forskjellig fra luftbremser ved at luftbremsene er utformet for å øke motstanden uten å påvirke løftet, mens spoilere både reduserer løftet og øker motstanden.

Spoilere har to hovedfunksjoner; De benyttes for å gi korrekt og kontrollert innflygingsvinkel uten å øke hastigheten, og etter landing presse flyet ned og redusere farten på bakken, uten å bruke de mekaniske bremsene.

Pilotene bruker spoilerne minst mulig, da den turbulente luftstrømmen som utvikles bak dem forårsaker støy og vibrasjon, og derav gi ubehag for passasjerene.

Spoilere ble utviklet av Martin Aircraft, og ble første gang tatt i bruk i 1948.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg