Spiralfjær

Tre typer spiralfjær: strekkfjær, trykkfjær og torsjonsfjær.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Klesklype

Klesklype med spiralfjær, utformet som en torsjonsfjær.

Av .
Lisens: public domain

Spiralfjær er en form for fjær som er laget av en lang tråd av fjærstål. Tråden er spunnet som en spiral, vanligvis i form av en sylindrisk heliks. Spiralfjær kan fungere både som strekk-, trykk- og torsjonsfjær, avhengig av hvordan den er viklet.

Faktaboks

Uttale
spirˈalfjær
Også kjent som

springfjær

Spiralfjær som trykkfjær blir ofte brukt til å oppta støt. De finnes i mange størrelser og former og har kommet til anvendelse i en rekke bruksområder. Eksempler på bruksområde er i madrasser, for å gjøre madrassene mer komfortable, og i biler og jernbanevogner, for å utjevne sterke støt.

Siden utslaget av en spiralfjær er proporsjonal med kraften som påføres, kan spiralfjær også brukes i måleinstrumenter, for eksempel i en fjærvekt. Utformet som strekkfjær blir spiralfjær ofte benyttet i en bagasjevekt.

Spiralfjær kan også vikles på en måte som gjør at den fungerer som en torsjonsfjær (se bilde). Slike fjærer brukes for å oppta en vridningskraft (moment). Utsettes en torsjonsfjær for en belastning vil den rotere i en vinkel. Musefeller og klesklyper blir ofte laget ved hjelp av en torsjonsfjær.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg