snølopper

Snøløpper på snø.
Snølopper
Av .
Lisens: fri

Artikkelstart

Snølopper, arter i ordenen spretthaler. De kan finnes i store mengder på snø, på høyfjellet som i lavlandet. Næringen består av pollen. Den vanligste i Norge er Hypogastrura socialis, som kan «farge» snøen svart i et antall på over 10 000 individer per m2. Før spretthalene dukker opp på snøoverflaten har de foretatt vandringer fra jordoverflaten oppover i snøen. Det er lite å spise i snøen og vandringene har derfor lite å gjøre med næringstilgang. Antagelig er dette en spredningsbiologi. De beveger seg på snøen og kommer ned på nye områder. Det er en lav dødelighet blant spretthaler på og i snøen. Det tyder også på at de er relativt trygge for predatorer og derfor ikke taper mye på snøvandringene sine. På breer i Alpene opptrer gletsjerloppe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev anna stearn

snølopper har invadert hele områdetrundt huset mitt. Det ser ut som om snøen har endret farge. Hvor lav temperatur tåler disse? Hvor har de vært hele vinteren??

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Martini22I følge Folkehelseinstituttet og Norsk helseinformatikk er det ikke uvanlig på varme vinterdager. Les mer her:Folkehelseinstituttet http://bit.ly/ya94ZDNorsk helseinformatikkhttp://bit.ly/wkPSvl

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg