Juster og Aukrust
Leif Juster og Kjell Aukrust iført skjoldlue. Foto fra innspillinga av filmen Freske fraspark, 1963.
Billedbladet NÅ.
Baseballspiller Lou Gehrig med balltre på baseballbanen.
Amerikanske Lou Gehrig, som regnes som en av tidenes beste baseballspillere, iført baseballcaps. Foto fra 1923.
Av .
Kvinne med caps brukt bakfram

Skyggelue er et hodeplagg med en skjerm eller skygge som beskytter øynene mot sollys.

Skyggeluene finnes i mange ulike varianter. Hovedgruppene er en baseballcaps med skygge og rund pull, mens den andre hovedgruppa er utformet som en uniformslue med skygge, flatere topp og en stiv kant mellom disse to delene. Ofte har moderne skyggeluer en logo i front.

I dag er skyggelua en del av motebildet og brukes i mange sammenhenger av både kvinner og menn. Skyggeluer har ofte logoer eller slagord og brukes både som reklame og for å fremme en ide om en sporty livsstil. Tidligere var det vanlig å ta av hodeplagg når man var innendørs, men i dag er det mer vanlig å bruke hodeplagg innendørs.

Historikk

Skyggelua er et tradisjonelt hodeplagg som primært ble brukt av menn. I Norge finner vi den som en del av mannsbunaden fra Østerdalen, der skjoldlua er et lett gjenkjennelig element. I dag er en mer utbredt modell den amerikanske baseballcapsen.

Skyggelue kan også kalles caps, skjermlue eller kaskett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg