trådglass

Trådglass i ytterdør fra omkring 1960.
Glass

Artikkelstart

Trådglass er et glass med metalltrådnett innsmeltet i massen som en forsterkning. Trådene er som oftest parallelle, men de kan også danne nett som er punktsveiset eller vevet, fir- eller sekskantet. Trådglass brukes i vinduer og dører for beskyttelse mot innbrudd og brann, i overlysvinduer med mer.

Trådglass ble utviklet fra 1855 av; først med et nett av nikkelståltråd – med samme utvidelseskoeffisient som glass – presset ned i glasset etter at det var støpt på bord. Utover i 1920-årene begynte man å valse to glassbånd sammen under og over trådene. Disse kan være lagt som rutenett (georgian-trådglass, treclar) eller som parallelle tråder (chauvel-trådglass).

Trådglass har vanligvis en svakt ruglet overflate og gir derfor et «bølget» bilde av objekter og omgivelser bak glasset. Glasstykkelsen er 3–8 millimeter, og det leveres i dimensjoner opp til 1,8 x 3 meter. Lysgjennomgangen er 75–80 prosent. Glasset er vanskelig å skjære. I visse begrensede formater regnes det som brannsikkert. Glasset kan ha mønster i overflaten, såkalt trådornamentglass. Det kan også forekomme i slipt og polert utgave som speiltrådglass.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg