Glass
Trådglass i ytterdør fra omkring 1960.
Glass

Trådglass er et glass med metalltrådnett innsmeltet i massen som en forsterkning. Trådene er som oftest parallelle, men de kan også danne nett som er punktsveiset eller vevet, fir- eller sekskantet. Trådglass brukes i vinduer og dører for beskyttelse mot innbrudd og brann, i overlysvinduer med mer.

Trådglass ble utviklet fra 1855 av; først med et nett av nikkelståltråd – med samme utvidelseskoeffisient som glass – presset ned i glasset etter at det var støpt på bord. Utover i 1920-årene begynte man å valse to glassbånd sammen under og over trådene. Disse kan være lagt som rutenett (georgian-trådglass, treclar) eller som parallelle tråder (chauvel-trådglass).

Trådglass har vanligvis en svakt ruglet overflate og gir derfor et «bølget» bilde av objekter og omgivelser bak glasset. Glasstykkelsen er 3–8 millimeter, og det leveres i dimensjoner opp til 1,8 x 3 meter. Lysgjennomgangen er 75–80 prosent. Glasset er vanskelig å skjære. I visse begrensede formater regnes det som brannsikkert. Glasset kan ha mønster i overflaten, såkalt trådornamentglass. Det kan også forekomme i slipt og polert utgave som speiltrådglass.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg