semantisk rolle

Artikkelstart

Semantisk rolle, en beskrivelse eller definisjon av et syntaktisk ledd og dets funksjon i en setning. De to vanligste rollene er agens og patiens (eller tema) som henholdsvis beskriver agenten eller utøveren av en setning (vanligvis, men ikke alltid subjektet) og den eller det som det blir gjort noe med (vanligvis det direkte objektet).

Faktaboks

Uttale

sem'antisk rolle

Også kjent som

tematisk rolle

I setningen Gutten leser en bok er subjektet, altså «Gutten», den som utøver noe og kan følgelig kalles agens. Det direkte objektet «en bok» er patiens eller tema. Verbet (i dette tilfellet «leser») har ingen semantisk rolle da det kun er nomenfraser (altså substantiv eller pronomen) som kan få tildelt en semantisk rolle.

Det finnes også andre semantiske roller, men det hersker uenighet om hvor mange og hvilke roller som bør gjelde. Enkelte roller har ingen god oversettelse til norsk, så som perceiver, som blir en slags «oppfatter», eller experiencer, som blir en slags «opplever». Andre roller som det ofte refereres til er receiver 'mottaker', location 'sted', source 'kilde', og goal 'mål'.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg