Revebås
Revebås

Revebås er en fangstinnretning for rødrev som består av en trekasse satt sammen av rundstokker og med en trelem i hver ende som faller ned når reven røsker i det utlagte åtet inne i fellen.

Fellen er rundt fire meter lang og én meter høy. Fanget rev avlives med hagle, rifle eller pistol. Det er viktig (påbudt) at utsatte feller merkes med navn, telefonnummer og adresse. Ti dager før fangsten skal starte må det meldes fra til kommunen om hvilken felletype som benyttes, nøyaktig plassering i terrenget og hvem som er ansvarlig for fangsten. En utsatt felle må kontrolleres daglig i den tiden den er åpen for fangst.

Plasseringen av båsen bør være logisk ut fra revens faste ruter i terrenget. Den kan med fordel settes opp allerede på seinsommeren. Da kan man også begynne å fôre inn båsen, slik at spesielt årets reveunger venner seg til fella til sesongen begynner. For ikke å avsette menneskelukt ved båsen, kan man i fangstsesongen ha et signalflagg montert på fallemmen. Lukt av mennesker er til tross for revens etter hvert urbane liv uforenlig med gode fangster. Revebåsen kan settes inn med dyrelukt fra kaniner eller kopplam ved at disse bor i båsen noen uker om sommeren.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Unsgård, John Henning og Frøstrup, Johan Christian (2007). Norsk jaktleksikon. Arendal: Friluftsforlaget

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg