Soldater kledd i 1812-uniformer rir på hester

Folk kledd som franske soldater til hest, tar del i en gjenskaping av Napoleons tilbaketog fra Russland i 1812. Gjenskapingen, som er et slags skuespill, fant sted i Minsk i Belarus i 2018.

Foto av en gjenskapelse av Napoleons retrett fra Russland
Av /AP/NTB.

En retrett i militær betydning innebærer at en styrke trekker seg tilbake fra sin posisjon, enten etter å ha tapt en kampanje eller kamp, eller som en taktisk tilbaketrekking for å etablere en retrettstilling, for derfra å foreta en ny framrykking. Retrett er også kjent som tilbaketog.

Militærhistorien inneholder en rekke kjente retretter, oftest etter at en hærstyrke er blitt slått på slagmarken. Hærstyrken kan ha måttet oppgi kampen på grunn av andre årsaker, som værforhold, sykdom og foryningsmangel – eller en kombinasjon av flere forhold. Ett eksempel på en retrett med store tap er de svenske karolinernes tilbaketrekking fra Trøndelag under Den store nordiske krigen, et annet er den franske hærs felttog mot Moskva og etterfølgende tilbaketrekking fra Russland, under napoleonskrigene.

Under et militær slag vil et motstander kunne forsøke å avskjære retretten til styrken som trekker seg tilbake, for å påføre den ytterligere tap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg