Relativ risiko er et tall som angir forholdet mellom sannsynligheten for at en hendelse skal inntreffe i en bestemt gruppe, og sannsynligheten for at denne hendelsen skal inntreffe i en annen gruppe.

Faktaboks

Også kjent som
eng. risk ratio, RR

Relativ risiko skiller seg fra absolutt risiko, som er sannsynligheten for at et fenomen, som for eksempel sykdom eller død, forekommer i befolkningen som helhet.

I medisin

I medisinsk sammenheng brukes begrepet relativ risiko for eksempel om forholdet mellom sannsynlighet for sykdom eller død hos personer som har vært eksponert for et mulig sykdomsfremkallende fenomen, og tilsvarende sannsynlighet hos dem som ikke har vært eksponert for fenomenet. Dersom forekomsten av sykdom i en gruppe som er blitt utsatt for et giftstoff, er 20 prosent, og 10 prosent i en sammenlignbar del av befolkningen som ikke har vært utsatt for giftstoffet, vil relativ risiko være 0,20/0,10 = 2,0.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg