Absolutt risiko er sannsynligheten for at en begivenhet, en tilstand, sykdom eller risikofaktor forekommer i en befolkning. Risikoen angis som antall tilfeller delt på antall personer i befolkningen som undersøkes.

Et eksempel er absolutt risiko for spedbarnsdød i Norge, som er omtrent 2,7 dødsfall per 1000 levende fødte. Det vil si at sannsynligheten for død i første leveår er 2,7/1000 eller 0,27 prosent eller 2,7 promille.

Dette er en meget lav risiko hvis man sammenligner med internasjonale og historiske mål. Ulike risikofaktorer (for eksempel hvis mor røyker i svangerskapet) vil øke sannsynligheten for død i første leveår.

Hvis risikoen dobles, vil absolutt risiko være 5,4/1000 som også er en lav risiko i global og historisk sammenheng.

Absolutt risiko gir annen informasjon enn relativ risiko, som angir forholdet mellom sannsynligheten for at en hendelse skal inntreffe i en bestemt gruppe, og sannsynligheten for at denne hendelsen skal inntreffe i en annen gruppe. Absolutt risiko kan brukes ved direkte sammenligninger mellom to befolkninger. Ofte vil relativ risiko gi den mest relevante informasjon om risiko til den enkelte pasient eller det enkelte familiemedlem, for eksempel i forbindelse med genetisk veiledning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg