Odds ratio er innen statistisk forsøksmetode forholdet mellom to odds. Odds ratio forkortes ofte OR.

En odds er sannsynligheten for at en gitt hendelse skal inntreffe i forhold til sannsynligheten for at den ikke skal inntreffe. Hvis sannsynligheten for at hendelsen inntreffer er p, er sannsynligheten for at den ikke skal inntreffe (1−p). Da kan oddsen uttrykkes som brøken p/(1−p).

Odds ratio brukes til å uttrykke hvor sterk sammenhengen mellom to hendelser er. Oddsen for en hendelse (A) når både A og en annen hendelse (B) inntreffer, sees i forhold til oddsen for A når A inntreffer uten at B inntreffer. Hvis begge oddsene er like store, vil odds ratio være lik 1, som da uttrykker at det ikke er noen sammenheng mellom de to hendelsene. Jo sterkere sammenhengen mellom de to hendelsene er, desto større er forskjellene mellom de to oddsene, og desto høyere er odds ratio.

Eksempel

Hvis man i en vitenskapelig studie finner at 20 av 100 personer som er blitt utsatt for et giftstoff får en viss sykdom, sier man at oddsen er 20/80 = 0,25. I en kontrollgruppe på 100 personer som ikke er blitt utsatt for giftstoffet, blir 10 syke. Da er oddsen 10/90 = 0,11. Odds ratio, forholdet mellom de to oddsene, er da 0,25/0,11 = 2,25. For sykdommer med sjelden forekomst kan odds ratio benyttes som en tilnærming til relativ risiko.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg