Et referat er en kortfattet gjengivelse av innholdet i dokumenter, særlig vitenskapelige artikler og avhandlinger.

Faktaboks

Også kjent som
abstract

Referater kan ligne på sammendrag. Selve termen referat er relativt lite benyttet i denne betydningen. Flere og flere bruker nå den engelske termen abstract.

Typer

Det finnes hovedsakelig tre typer av referater:

  1. Noter: Meget kortfattet innholdsgjengivelse oftest bestående av bare en setning som en slags presisering av tittelen
  2. Indikativt referat: Kortfattet innholdsgjengivelse, vanligvis under 20 ord, som viser hva slags emner som er behandlet
  3. Informativt referat: Innholdsgjengivelse på opptil 200 ord som omfatter formål, metode, resultater og konklusjon

Referat av den siste typen skal i prinsippet kunne gi et godt grunnlag for leseren som skal bestemme seg for å gå videre til originaldokumentet eller la være.

Bruk

Referater plasseres gjerne først i artikler eller avhandlinger, men finnes også i egne referatorganer eller som tilleggsopplysninger i bibliografiske databaser.

I dag lages nesten alle referater av dokumentenes forfattere. Dette ble tidligere kalt synopsis, men nå brukes vanligvis forfatterreferat.

Skriving av referater er gjenstand for internasjonal standardisering (ISO), men fagtidskrifter og fagområder har ofte egne retningslinjer for sine forfattere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg