referat (klassifikasjon og indeksering)

Artikkelstart

Et referat er en kortfattet gjengivelse av innholdet i dokumenter, særlig vitenskapelige artikler og avhandlinger. Det finnes hovedsakelig tre typer av referater:

Faktaboks

Også kjent som
abstract
  1. Noter: Meget kortfattet innholdsgjengivelse oftest bestående av bare en setning som en slags presisering av tittelen
  2. Indikativt referat: Kortfattet innholdsgjengivelse, vanligvis under 20 ord, som viser hva slags emner som er behandlet
  3. Informativt referat: Innholdsgjengivelse på opptil 200 ord omfattende formål, metode, resultater og konklusjon

Referat av den siste typen skal i prinsippet kunne gi et godt grunnlag for leseren som skal bestemme seg for å gå videre til originaldokumentet eller la være.

Referater plasseres gjerne først i artikler eller avhandlinger, men finnes også i egne referatorganer eller som tilleggsopplysninger i bibliografiske databaser.

I dag lages nesten alle referater av dokumentenes forfattere. Dette ble tidligere benevnt synopsis, men nå brukes vanligvis forfatterreferat.

Skriving av referater er gjenstand for internasjonal standardisering (ISO), men fagtidskrifter og fagområder har ofte egne retningslinjer for sine forfattere.

Referater kan ligne på sammendrag. Selve termen referat er relativt lite benyttet i denne betydningen. Flere og flere bruker nå den engelske termen abstract.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg