Randonee av /NTB Scanpix. Gjengitt med tillatelse

randonee

Randonee-utstyr gjør at man kan gå oppover i bratt terreng på de samme skiene som gir deg god skikjøring og kontroll ned igjen i det samme terrenget. Dette har gjort flere fjell tilgjengelige for frikjøring på ski, og kalles på norsk gjerne «topptur».
Randonee av . CC BY 2.0

Randonee er alpint skiutstyr beregnet for skiløping i høyfjellet, spesielt skibestigning av topper med etterfølgende frikjøring ned igjen.

Faktaboks

Etymologi
fransk ‘lang tur’

Bindinger

Bindingene er tradisjonelle alpinbindinger med utløsere foran og bak, som sitter på en skinne festet langs hele støvelen og hengslet i fremkant. I oppstigningen løsnes skinnen bak slik at hælen kan løftes fra skien, mens man ved nedkjøringen låser skinnen til skien og får stive alpinbindinger.

I de senere år har det kommet nye typer bindinger som går bort fra en skinne, men består av to deler (en foran støvelen og en bak støvelen). Disse nye bindingene har en lavere vekt enn de tradisjonelle med langsgående skinne. Skiene har gjerne feste for skifeller for oppstigningen, i nedkjøringen brukes slalåmteknikk med parallelle ski.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg