Radhuni er en ettårig urt i skjermplantefamilien. Frøene og bladene brukes som krydder i indisk mat.

Faktaboks

Også kjent som

T. involucratum, Pimpinella lateriflora, P. dalzellii, Carum roxburghianum, C. involucratum, Apium involucratum

Vitenskapelig navn
Trachyspermum roxburghianum

Beskrivelse

Planten bli opptil 1 meter høy. Bladene er finnete. Blomstene er små, hvite eller rosa i små, sammensatte skjermer. Radhuni har små gulbrune frukter, de er eggformede og ca. 2 mm lange.

Anvendelse

Radhuni har sin opprinnelse i Nord-Afrika og Vest-Asia.

Radhuni er lite kjent utenfor India, der det brukes i lokale curryretter, marinader, pickles og chutneyer. Frøene blir gjerne brukt hele og varmes raskt opp i en panne til de popper, før kjøtt eller grønnsaker tilsettes. De er også velegnet som strø på brødbakst. Krydderet bør brukes med en viss varsomhet da det har en kraftig smak som lett kan bli dominerende.

Bladene kan brukes på samme måte som persille eller koriander (blader). Radhunifrø brukes i krydderblandinger, for eksempel panch phoran.

Av frøene utvinnes olje som brukes i mat og medisin.

Folkemedisin

Radhuni har lang tradisjon som medisinplante innen ayurveda-medisin. Urten har blant annet blitt brukt for å rense blodet, lindre giktplager, bronkitt og fordøyelsesproblemer. Olje fra frøene brukes som smertelindring.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

radhuni
Trachyspermum roxburghianum
GBIF-ID
165758758

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg