Protest er en klage, innsigelse, eller kritikk mot en seilbåts handlinger under kappseilas.

Faktaboks

Etymologi
fra middelalderlatin protestum

Protesten består av den båt som protesterer, og den båt det blir protestert mot.

Protest må ikke forveksles med sjøprotest, eller juridisk protest.

Protestens gang

Som regel annonseres det en protest når båter er i veien for hverandre. For eksempel sier reglene at lo båt må vike for le båt. Det betyr at den båt som får vinden først, må vike for den båt som får vinden sist. Hvis lo båt ikke viker for le båt, kan mannskapet på le båt rope protest!, og heise et rødt protestflagg. En protest kan også annonseres hvis en båt observerer at en annen båt fører et seil som ikke er tillatt i en gitt regatta.

Etter regattaen skal det leveres en formell protest til regattaens protestkomité, ved bruk av et protestskjema. Dette informerer om den protesterende båt, båten det protesteres mot, en beskrivelse, og gjerne en illustrasjon av hendelsen. I noen tilfeller vil dette føre til at de involverte båtene innkalles til et protestmøte.

En eventuell straff kan være diskvalifisering fra regattaen, eller poengfradrag. Det er mulig for en båt å få straffefritak, hvis båten det protesteres mot erkjenner sin skyld under selve regattasituasjonen. Båten kan da pålegge seg selv strafferunder i form av en vending på 720 eller 360 grader. En båt kan også frifinnes fra protestreaksjoner, hvis hendelsen var et resultat av ukontrollerbare faktorer, eller feil fra arrangøren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg