Prosjektanalyse er en vurdering av ulike deler og resultater av et prosjekt, eller prosjektet som helhet.

Begrepet brukes som regel i betydning av en økonomisk vurdering av prosjekter. Denne typen prosjektanalyse er nærmest knyttet til de bedriftsøkonomiske fagområdene finans og regnskap (selv om perspektiver og innsikt fra andre fagfelt er naturlig å trekke på).

Ex ante og ex post

Det kan skilles mellom forhåndsvurderinger (ex ante), underveis-vurderinger og sluttvurderinger (ex post). Sistnevnte gjøres etter at prosjektet er fullført og baseres tradisjonelt på regnskapstall.

Underveisvurderinger må baseres både på historiske regnskapstall og prognoser/estimater for den framtidige prosjektutviklingen. Et viktig begrep i underveisvurderinger av et prosjekt er «sunk cost».

Ex ante vurderinger gjøres i forkant, før prosjektet har startet, og skal være et hjelpemiddel for å analysere om et prosjekt forventes å bli lønnsomt, og dermed om det skal settes i gang (ut fra et lønnsomhetsperspektiv). Tommelfingerregelen innen finans er at kun lønnsomme prosjekter skal igangsettes.

Utføring av prosjektanalyse

En prosjektanalyse, forstått som en lønnsomhetsanalyse, utføres ved å:

  1. Vurdere og beregne nødvendig investeringsbeløp (i en maskin etc.)
  2. Identifisere prosjektets framtidige kontantstrømmer
  3. Kalkulere/identifisere en passende diskonteringsrente
  4. Diskontere framtidige kontantstrømmer til nåverdi
  5. Finne netto nåverdi ved å summere de diskonterte framtidige kontantstrømmene og sammenholde dem med investeringsbeløpet

Dersom netto nåverdi er positiv, bør prosjektet gjennomføres, ut fra et lønnsomhetsperspektiv. Før en virksomhet fatter sin beslutning om prosjektet vil det også være naturlig å vurdere prosjektet ut fra blant annet et etisk og et strategisk perspektiv.

Prosjektanalyse som beskrevet ovenfor brukes mest i privat sektor og andre virksomheter som har en lønnsomhetsorientering. Større prosjekter i offentlig sektor bruker gjerne nytte-kostnadsanalyse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg