netto nåverdi

Artikkelstart

Netto nåverdi er en bedriftsøkonomisk beregning som viser verdien av en investering uttrykt i nåværende verdi (nåverdi). Dette får man ved å summere investeringsbeløp (kontantstrømmer på tidspunktet for investeringens oppstart) og nåverdien av de framtidige kontantstrømmene tilknyttet investeringen.

Netto nåverdi er et sentralt vurderingsgrunnlag ved investeringsbeslutninger. Utgangspunktet er at en virksomhet vil være tjent med å gjennomføre alle investeringsprosjekter så lenge netto nåverdi er positiv.

Mange investeringer starter med et investeringutlegg, det vil si en negativ kontantstrøm. For å finne ut om det lønner seg å gjennomføre investeringen er det derfor viktig å se investeringsutlegget i sammenheng med de framtidige kontantstrømmene som investeringen forventes å generere. For å få gjort en hensiktsmessig vurdering er det viktig å ta hensyn til at verdien av å motta en framtidig kontantstrøm er lavere enn å motta den samme kontantstrømmen i dag.

Nåverdi-elementet knytter seg til en neddiskontering av framtidige kontantstrømmer til dagens verdi. Neddiskontering innebærer å ta hensyn til renteeffekten av penger, for på den måten å finne dagens verdi av et framtidig beløp. Renteeffekten er et uttrykk for at et beløp vil kunne settes i banken eller i et annet investerings- eller plasseringsalternativ og vokse med en viss rente over en tidsperiode. For eksempel vil 100 kroner som settes i banken i dag, med en årlig rente på fem prosent ha vokst seg til 105 kroner etter ett år. Dette betyr også at nåverdien av å motta 105 kroner om ett år er 100 kroner, forutsatt at renten er på fem prosent per år. Renteeffekten gjør at det er bedre å motta én krone i dag enn det er å motta én krone den påfølgende dagen. Slik tas det hensyn til renteeffekten knyttet til at kontantstrømmer vil kunne forekomme på ulike tidspunkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg