sunk cost

Sunk cost, eller senket kostnad, er pådratte kostnader som ikke kan gjenopprettes. Det sentrale poenget er at når visse kostnader har påløpt, og når de ikke kan reverseres, så er de irrelevante i videre økonomiske analyser, vurderinger og/eller beslutninger.

Faktaboks

Også kjent som

sunk cost fallacy, senket kost

Begrepet brukes generelt om den økonomiske forståelsen av irreversible kostnader og hvordan de skal vurderes, spesielt i vurderinger underveis i prosjektanalyser.

Aktualisering

Problemstillingen aktualiseres typisk ved at det vil være fristende og naturlig for mange beslutningstakere i en organisasjon å foreslå å videreføre satsingen på et prosjekt, produkt eller annet utviklingstiltak fordi organisasjonen allerede har brukt mye penger på tiltaket som vurderes. En beslutningstaker (og omverdenen) vil kunne oppleve det som bortkastede penger dersom prosjektet/tiltaket skrinlegges, derav forslaget om videreføring. Slike prosjekter bør imidlertid uansett skrinlegges dersom framtidsutsiktene er dårlige. En fortsatt satsing vil ellers fort kunne innebære at organisasjonen kaster bort mer ressurser på noe som egentlig var en dårlig ide på et tidligere tidspunkt.

Eksempel

Egenutvikling av et IT-system

Bedrift X bestemmer seg for å utvikle et eget IT-system. Dette prosjektet er ment å pågå i to år, men etter disse to årene er omme, er det fremdeles mye som er uferdig. Styret velger derfor å legge av mer penger til prosjektet fra budsjettet, men etter tre å sliter prosjektledelsen fremdeles med å ferdigstille prosjektet. De ber derfor om mer penger fra styret. Det blir bevilget penger for et fjerde år, men styret innser til slutt at det ikke vil gi mening å investere mer penger. I løpet av disse fire årene har det i tillegg kommet ferdige IT-løsninger på markedet, som vil være mer fordelaktig å satse på. Spørsmålet nå blir om det skal satses videre på det interne IT-prosjektet, eller om det skal letes etter andre løsninger.

Uavhengig av utfall, er pengene som er investert i utviklingen ikke mulig å få igjen – de representerer en «sunk cost». Denne irreversible kostnaden er dermed ikke relevant for beslutningen som nå må fattes av styret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg