Proposisjonale attityder kan forstås som psykologiske relasjoner mellom et subjekt og en proposisjon. Eksempler på ulike proposisjonale attityder er tanker, trosoppfatninger, ønsker, håp, tvil, frykt, og lignende. Proposisjoner er innholdet til disse attitydene.

Proposisjonene uttrykkes ved hjelp av setninger av formen: «at det regner», «at Paris er hovedstaden i Frankrike», «at solen skinner i morgen». Vi kan tro at det regner ute, vi kan ønske at det regner ute og vi kan frykte at det regner ute. Dette er tre eksempler på ulike proposisjonale attityder der deres proposisjonale innhold er likt.

Selv om proposisjoner kan uttrykkes lingvistisk gjennom setninger, så er likevel ikke proposisjoner det samme som setninger. De to setningene «Paris er hovedstaden i Frankrike» og «Paris is the capital of France» er ulike setninger, men de uttrykker samme proposisjon. Når Pål tror at «Paris er hovedstaden i Frankrike» så har han samme proposisjonale attityde som Paul som «believes that Paris is the capital of France».

Et karakteristisk trekk ved proposisjonale attityder er at de ikke følger vanlige substitusjonsregler. Setningen «Samuel Clemens er en stor forfatter» kan substitueres med setningen «Mark Twain er en stor forfatter» ettersom Mark Twain og Samuel Clemens er en og samme person. Vi kan imidlertid ikke hevde at når Pål tror at Mark Twain skrev Huckleberry Finn, så tror han også at Samuel Clemens skrev Huckleberry Finn. Det er mulig at Pål ikke vet at Mark Twain egentlig het Samuel Clemens, og det vil i så tilfelle være feil å si at han tror at Samuel Clemens skrev Huckleberry Finn. Dette tiltross for at setningene «Samuel Clemens skrev Huckleberry Finn» og «Mark Twain skrev Huckleberry Finn» har samme sannhetsverdi, og de omtaler samme person. Setningene «Pål tror at Mark Twain skrev Huckleberry Finn» og «Pål tror at Samuel Clemens skrev Huckleberry Finn» kan ha ulik sannhetsverdi.

Et annet karakteristisk trekk ved proposisjonale attityder er at de kan være om ting som ikke eksister. Pål kan tro at Pegasus er en vakker hest, og vi kan si at det er sant at Pål har en slik trosoppfatning selv om Pegasus ikke eksisterer.

Proposisjonale attityder er også regnet som selve prototypen på en intensjonell tilstand, og derfor har intensjonelle tilstander også disse karaktertrekkene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Frege, G. 1948. ‘Sense and reference’ Philosophical Review 57: 209-230.
  • Kripke, S. 1980. Naming and Necessity (Oxford: Blackwell).
  • McKay, T & Nelson, M. 2010. "Propositional Attitude Reports" in Stanford encyclopedia of philosophy. online publication.
  • Quine, W. 1956. ‘Quantifiers and propositional attitudes’ Journal of Philosophy 53, 177-187.
  • Russell, B. 1912. The Problems of Philosophy (Oxford: Oxford University Press).
  • Russell, B. 1905. ‘On denoting’ Mind 14: 479-493.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg