Preganglionær er en betegnelse som brukes om nerveceller som utgår fra sentralnervesystemet og som går til et ganglion, hvor det kobles til en postganglionær nervecelle.

Faktaboks

Uttale

pr'e-ganglio'nær

Etymologi

latin pre-, 'før, foran'

Til sammen vil en preganglionær og en postganglionær nervecelle danne en to-leddet, efferent og autonom nervecelle-kjede mellom sentralnervesystemet og et endeorgan, sammenkoblet i et ganglion.

Anatomisk forløp

Preganglionære nerveceller utgår fra sentralnervesystemet og går til et ganglion. Her kobles det til en postganglionær nervecelle. I det sympatiske nervesystemet er slike preganglionære nervefibre korte. I det parasympatiske nervesystemet er de lange. I begge tilfeller bruker nervecellene acetylkolin som nevrotransmitter og betegnes derfor som kolinerge.

De preganglionære nervecellene fra det sympatiske nervesystemet utgår fra sidehornene på ryggmargens segmenter T1-L2. De danner derved en søylelignende forbindelse, kalt den intermediære cellesøylen.

Det utgår også preganglionære nerveceller fra segmentene S2-S4 og fra forskjellige hjernenervekjerner i hjernestammen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg