Postganglionær er en betegnelse som brukes om nerveceller som utgår fra et ganglion utenfor sentralnervesystemet og som går til et effektor- eller endeorgan. De er i gangliene koblet sammen med en preganglionære nerveceller.

Faktaboks

Uttale

p'ost-ganglio'nær

Etymologi

latin post-, 'etter'

Til sammen vil en preganglionær og en postganglionær nervecelle danne en to-leddet, efferent og autonom nervecelle-kjede mellom sentralnervesystemet og et endeorgan, sammenkoblet i et ganglion.

Anatomisk forløp

En postganglionær nervecelle er koblet sammen med en preganglionær nervecelle. Den postganglionære nervecellen utgår fra et ganglion utenfor sentralnervesystemet og til et effektor- eller endeorgan. Nervens pericaryon ligger da i det autonome gangliet.

Nervefibrene er tynne og umyeliniserte. Nerveledningen går dermed langsommere enn i det somatiske nervesystemet.

Postganglionære nervefibre i det sympatiske nervesystemet er vanligvis lange og adrenerge, det vil si at de bruker adrenalin som nevrotransmitter. Nervefibrene i det parasympatiske nervesystemet er korte og kolinerge, det vil si at de bruker acetylkolin som nevrotransmitter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg