§ 1 under Særlige bestemmelser i Postreglementet (fra 1888) gir føringer for hvordan posthemmeligheten skal ivaretas.

Posthemmelighet er en plikt for postansatte til å holde hemmelig det man gjennom arbeidet får vite om mottakers eller avsenders bruk av posttjenestene.

Faktaboks

Også kjent som

nynorsk postløyndom

Plikten innebærer også å sørge for at uvedkommende ikke får adgang til arbeidslokaler eller på annen måte kan gjøre seg kjent med kunders bruk av posten.

Diskresjon

Postveske fra 1970-tallet
En postveskes hemmelighet. Posthemmeligheten innebærer også å hindre at uvedkommende får tilgang til postsendinger både i postlokaler og under distribusjon.
Postveske fra 1970-tallet
Av /Norges Postmuseum.

I vår tid ivaretas posthemmeligheten gjennom taushetserklæringer gitt av de tilsatte. Opprinnelig var dette en taushetsplikt som gjaldt «kongens post», men tilsvarende diskresjon ble naturlig å anvende også når andre og private etter hvert fikk anledning til å benytte postverket.

Fra å være en yrkesetisk holdning ble posthemmeligheten etter hvert nedfelt i lovverk og postreglement (se eksempel). Alle tilsatte og andre kontraktører måtte underskrive taushetserklæring, og plikten, inklusiv ansvaret, ble vektlagt ved opplæring av nye tjenestemenn.

Lovpålagt

Bestemmelsen inngikk tidligere i Lov om postverket (Postverket i Norge/Posten Norge AS), men i ny Lov om posttjenester (postloven) gjeldende fra 1.1.2016, er taushetsplikten (§ 30) gjeldende for alle postoperatører i Norge.

§ 30.Taushetsplikt

«Tilbyderen og enhver som utfører arbeid eller tjeneste for tilbyderen, plikter å bevare taushet om informasjon som vedkommende gjennom sin virksomhet får kjennskap til. Taushetsplikten gjelder også etter at vedkommende har avsluttet arbeidet eller tjenesten».

De neste avsnittene spesifiserer nærmere hva taushetsplikten gjelder. Deretter listes opp unntak og henvisning om at brudd på taushetsplikten straffes etter straffeloven §§ 209 og 210.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg