Passivhus er hus som har langt lavere energibehov enn vanlige hus, på grunn av en rekke passive tiltak for å redusere behovet. Det totale energibehovet til en bolig er ca. 25 prosent av det som er tilfelle for en vanlig bolig. Noen eksempler på passive energisparingstiltak er ekstra varmeisolasjon, ekstra god tetthet, passiv utnyttelse av solvarme, kuldebrofrie ytterkonstruksjoner, superisolerte vinduer, balansert ventilasjon med høyeffektiv virkningsgrad, nøkternt arealforbruk og fornuftig geometri på bygningskroppen. Videre benyttes ulike varmegjenvinningssystemer basert på solvarme eller jordvarme.

Passivhus har fått stor utbredelse i Tyskland og Østerrike, og etter hvert også i andre land i Europa som Sveits, Belgia, Nederland og Sverige. Det første passivhuset i Norge ble bygget på Sørumsand i 2007.

Norsk Standard

Norge fikk som det første landet i Europa en egen standard for passivhus. NS 3700 (fra 2013) definerer kravene til boliger, mens NS 3701 (fra 2012) definerer kravene til yrkesbygg. En samlet norsk byggenæring står bak disse standardene. I Norge finnes også en særskilt standard for Energimerking av bygg, med en skala fra A til G. Et vanlig passivhus vil gi minst karakter B, men man må i tillegg ha solvarmeanlegg eller varmepumpe for å oppnå karakter A.

Å bygge et passivhus krever omhyggelig prosjektering og utførelse, og det vil være noe dyrere å bygge enn et ordinært hus. Denne merkostnaden vil kunne spares inn i løpet av 4–10 år på grunn av det sterkt reduserte energiforbruket. Man regner med at det kan spares omlag 10 000 kwh årlig i et passivhus på 200 m2.

Passivhus-konseptet ble opprinnelig utviklet av dr. Wolfgang Feist ved Passivhaus Institut i Darmstadt, Tyskland. Å bygge passivhus er i dag regnet som svært fornuftig med hensyn til energi- og ressursbruk, men det finnes forskere som mener at de høye kravene til tetthet i konstruksjonen er negativt med tanke på inneklimaet i huset.

Andre energieffektive bygg

Passivhus vil sannsynligvis bli normen for all husbygging i Norge fremover, som ledd i å oppnå de nasjonale og internasjonale mål for klimagassutslipp. Men det er fullt realistisk å bygge enda mer energisparende bygg. Såkalte nullhus er hus som produserer like mye energi som de totalt har behov for i løpet av et år. Et nullhus skal også være karbonnøytralt når det gjelder utslipp fra materialer, riving og byggeprosess. Et såkalt plusshus er et hus som skaper mer energi gjennom hele byggets levetid enn det som medgår til produksjon av byggevarer, oppføring, riving og drift av bygningen. Energien man får fra tiltak som solfangere, varmepumper, vindmøller og liknende vil i et slikt hus gi mer energi enn det huset trenger.

Informasjon

Det statlige energieffektiviseringsselskapet Enova (etablert i 2001) har utgitt en rekke publikasjoner med informasjon om passivhus og råd til dem som skal bygge eller kjøpe passivhus.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg